Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı 99. Yönetim Kurulu Toplantısı Hatay İlinde Düzenlendi

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı’nın 99. Yönetim Kurulu Toplantısı, Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın başkanlığı ve ev sahipliğinde, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Osmaniye Valisi Dr.Erdinç Yılmaz, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Murat Aksoy, Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Ali Gizlice, DOĞAKA Genel Sekreter Vekili Oğuz Alibekiroğlu ile ilgili Ajans personelinin katılımıyla 31 Ağustos 2021 Salı günü Hatay ilinde düzenlendi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi DOĞAN, “Bilindiği üzere Kalkınma Ajanslarının Yönetim Kurulu Başkanlığı, faaliyet bölgesinde yer alan illerin Valileri tarafından dönüşümlü olarak yürütülmektedir. 25 Temmuz 2021 tarihi itibarıyla Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığı şahsım tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Bu vesile ile önceki dönemde Kurul Başkanlığını yürüten Osmaniye Valisi Sn. Dr.Erdinç Yılmaz’a ve şahsında değerli Yönetim Kurulu Üyelerine hizmetlerinden ötürü teşekkür ediyorum. Ajansımız faaliyetlerine 2021 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde devam etmektedir. Destek programları kapsamında ilan edilen Turizmin Geliştirilmesi Finansman Desteği Programı ile Seracılığın Geliştirilmesi Finansman Desteği Programı kapsamında değerlendirme süreci tamamlanmıştır. Toplam 7,5 Milyon TL destek bütçesinin olduğu Turizmin Geliştirilmesi Finansman Desteği Programına Hatay ilinden 5, Kahramanmaraş ilinden 5 ve Osmaniye ilinden 2 olmak üzere toplam 12 adet proje başvurusu alınmıştır. Bu projelerde toplam bütçe 15,2 Milyon TL, Ajansımızdan talep edilen finansman desteği miktarı ise 7,6 Milyon TL’dir. Toplam 7,5 Milyon TL destek bütçesinin olduğu Seracılığın Geliştirilmesi Finansman Desteği Programına ise Hatay ilinden 6 ve Kahramanmaraş ilinden 2 olmak üzere toplam 8 adet proje başvurusu yapılmıştır. Bu projelerde toplam bütçe 7 Milyon TL, Ajansımızdan talep edilen finansman desteği miktarı ise 3,5 Milyon TL’dir. Özel sektörde yatırım yapacak gerçek ve tüzel kişilerin yatırım amaçlı olarak kullanacakları kredinin kar payı ya da faiz giderlerinin Ajansımız tarafından karşılanacağı bu programların değerlendirme sonuçları bugünkü toplantıda ele alınarak Yönetim Kurulu onayının ardından başarılı projeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. Finansman desteği uygulamalarına yeni programlarla devam edilecektir” dedi.

Hatay Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Doğan, sözlerinin devamında, “Bakanlığımız koordinasyonunda Ajansımız tarafından uygulanmakta olan 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Hatay ilinden 1, Kahramanmaraş ilinden 1 ve Osmaniye ilinden 2 olmak üzere toplam 4 başvuru kabul edilmiştir. Bu projelerde toplam bütçe 7,2 Milyon TL, uygun görülen destek miktarı ise 4,9 Milyon TL’dir. Sözleşme imzalanmasını müteakip projelerin uygulanması aşamasına geçilecektir. Tanıtım çalışmaları kapsamında, 09-12 Eylül 2021 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek World Food İstanbul 2021 Uluslararası Gıda Fuarı’na firmalarımızın katılımları planlanmaktadır. Bunun yanı sıra, 06-10 Ekim 2021 tarihleri arasında yine İstanbul’da düzenlenecek Craft İstanbul El Sanatları Fuarı’nda da bölgemize özgü el sanatlarının tanıtımları gerçekleştirilecektir. Program ve proje bazlı faaliyetlerin yanı sıra Ajansımız araştırma ve analiz çalışmalarına devam edilmektedir. Bu kapsamda özel sektör yatırımcılarına sunulmak üzere; mobilya sektörü atıklarından palet imalat tesisi, kedi ve köpek yaş mama üretim tesisi, havuç suyu konsantresi üretim tesisi, beş yıldızlı otel ve salça üretim tesisi konularında ön fizibilite çalışmaları ile hazırlanmıştır. Ayrıca Ajansımız tarafından 2022 yılı Çalışma Programı hazırlıkları başlatılmıştır. Çalışma Programı ile ajans hedefleri doğrultusunda gelecek yıl gerçekleştirilecek faaliyetlerin ve uygulanacak destek programlarının çerçevesi belirlenecektir. Bunların dışında 2021 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde proje izleme ve değerlendirme faaliyetleri ile yatırım destek ve tanıtım faaliyetlerine devam edilmektedir” dedi.

Açılış konuşmasının ardından, DOĞAKA 99. Yönetim Kurulu Toplantısı gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından sona ermiştir.

Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi

Yenişehir Mah. 74002. Sokak Bina No:3 46100 Dulkadiroğlu Kahramanmaraş

DOĞAKA Destek Hattı

0344 231 14 17