Kadirli Turpu “Coğrafi İşaretli Ürün” Olarak Tescillendi

İlimizde yapılan üretimle Türkiye kırmızı turp ihtiyacının yüzde 80’inin karşılandığı Kadirli Turpu “Coğrafi İşaretli Ürün” olarak tescillendi.

2019 yılı TÜİK verilerine göre ülkemiz kırmızı turp üretiminin yüzde sekseni ilimizden karşılanmıştır. Uzun yıllardır Kadirli ile özdeşleşen turp üretiminin marka değerinin oluşması, coğrafi işaret ile adının resmi olarak da yöremize ait olması ve korunarak gelecek nesillere aktarılması için 25.01.2018 tarihinde Kadirli Ticaret Borsası’nda yapılan toplantıda Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü (Osmaniye İl Tarım ve Orman Müdürlüğü), Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) ve Kadirli Ticaret Borsası arasında Kadirli Turpunun Coğrafi İşaret Tescili için işbirliği protokolü imzalanması ile Kadirli Turpu Coğrafi İşaret başvuru süreci başlamıştı.

Kadirli Turpunun bölgemize ait yöresel ürün olmasına dair analiz ve çalışmaların yapılması, Kadirli Turpunun yöremizde yetişmesinin üründe oluşturduğu farklılıklar ve ürün ile yörenin özdeşleşmesi ile ilgili yapılan çalışmalar sonucunda oluşan raporların başvuru dosyasında Türk Patent ve Marka Kurumuna sunularak başvurunun yapılması sonrasında inceleme süreçleri ve son olarak da itiraz askı süresinin akabinde Kadirli Turpu Osmaniye’nin “Yer Fıstığı”’ndan sonra ikinci coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi. 

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 531 nolu Menşe Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile onaylanan Kadirli Turpu coğrafi işaret resmi başvuru tarihi olan 01.06.2018 tarihinden itibaren korunmak üzere tescillendi.

4 Eylül 2020 tarihinde tescil edilen Kadirli Turpu Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, 9 Eylül 2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN tarafından; Osmaniye Milletvekili Mücahit DURMUŞOĞLU ve Kadirli Ticaret Borsası Başkanı Mehmet BALCILAR'a takdim edildi.  

Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi

Yenişehir Mah. 74002. Sokak Bina No:3 46100 Dulkadiroğlu Kahramanmaraş

DOĞAKA Destek Hattı

0344 231 14 17