Kamu İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Çalışmaları

Ajansımız: faaliyetlerini kanunlara ve diğer düzenlemelere uygun bir şekilde yürütebilmek; gelir, gider, varlık ve yükümlülüklerini etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yönetmek; her türlü mali karar ve işlemlerde usulsüzlük ve yolsuzluğun önlenmesini sağlamak; karar oluşturmak ve izlemek için düzenli, zamanında ve güvenilir rapor ve bilgi edinilmesini sağlamak; varlıklarının kötüye kullanılması ve israfını önlemek ve kayıplara karşı korunmasını sağlamak için İç Kontrol Sistemi çalışmalarını başlatmıştır.
Bu kapsamda DOĞAKA İç Kontrol Standartları Eylem Planının oluşturulması ve gerekli prosedürler ile diğer düzenlemelerin hazırlanması çalışmalarının yapılması amacıyla Ajans bünyesinde bir çalışma komisyonu oluşturulmuştur. Çalışma komisyonu iç kontrol standartları tebliğinde belirtilen çalışmayı tamamlayarak Eylem Planında son aşamaya gelmiştir. 


İç Kontrol kavramına genel olarak baktığımızda; Destekleyici Kurumlar Komitesi (COSO), iç kontrol kavramı için ortak bir anlayış ve kapsayıcı bir çerçeve oluşturmak amacıyla mevcut kaynaklardaki iç kontrol ile ilgili eğilimleri birleştirerek etkinliğin değerlendirilmesi için geniş kapsamlı ve pratik standartlar geliştirmiştir. Burada bir kurumda olması gereken kontrol ortamı, davranış ve yetki standartlarına vurgu yapılmıştır. COSO’nun 1992’de yayımladığı “İç Kontrol – Bütünleşik Çerçeve” sonraki yıllarda özel sektör ve kamu sektöründe yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.


Avrupa Birliği, kamu iç mali kontrol alanında COSO’nun standartlarını benimsemiştir. Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı “Kamu İç Mali Yönetimi” (Public Internal Financial Control) belgesinde açıkça belirtildiği gibi AB kamu kurumlarında Kamu İç Mali Kontrolünün geliştirilmesinde kullanılan uluslararası standartlar; “Kamu Sektöründe  iç Kontrolün Geliştirilmesi için INTOSAI Rehberi” ve “Avrupa’da iç Denetim Hakkında ECIIA Pozisyon Belgesi”dir.


Mali sistemimizin AB uygulamaları ile uyumunun sağlanması amacıyla mevzuatımız COSO’nun iç kontrol standartlarına uygun biçimde oluşturulmuştur. 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile kamuda mali yönetim ve kontrol sistemi bütünüyle değiştirilerek, uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği Normlarına uygun hale getirilmesi amaçlanmıştır. Kamu mali yönetim ve kontrol sistemini yeniden düzenleyen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kamu idarelerinde iç kontrol sistemlerinin kurulmasını ve bunun bir unsuru olarak da idarelerin yönetim sorumluluğu çerçevesinde iç kontrol faaliyet ve süreçlerinin tasarlanıp uygulanmasını öngörmektedir.


5018 sayılı Kanunun 55 inci maddesinde iç kontrol, "idarenin amaçlarına, belirlenmiş politikalara ve mevzuata uygun olarak faaliyetlerin etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde yürütülmesini, varlık ve kaynakların korunmasını, muhasebe kayıtlarının doğru ve tam olarak tutulmasını, malî bilgi ve yönetim bilgisinin zamanında ve güvenilir olarak üretilmesini sağlamak üzere idare tarafından oluşturulan organizasyon, yöntem ve süreçle iç denetimi kapsayan malî ve diğer kontroller bütünü" olarak tanımlanmıştır.


Maliye Bakanlığı tarafından mali yönetim ve iç kontrol süreçlerine ilişkin standart ve yöntemlerin belirleneceği, geliştirileceği ve uyumlaştırılacağı 5018 Sayılı Kanunun 55 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiştir. Ayrıca 31.12.2005 tarihli ve 26040 (3. mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan İç Kontrol ve Ön Mali Kontrole İlişkin Usul ve Esasların 5 inci maddesinde de kamu idarelerinin mali ve mali olmayan tüm işlemlerinde bu standartlara uymakla ve gereğini yerine getirmekle yükümlü bulunduğu ifade edilmiştir.
Söz konusu düzenlemeler çerçevesinde Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 26.12.2007 tarihli ve 26738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kamu İç Kontrol Standartları Tebliği ile kamu idarelerinde iç kontrol sisteminin oluşturulması, uygulanması, izlenmesi ve geliştirilmesi amacıyla (18) standart ve bu standartlar için gerekli (79) genel şart belirlenmiştir. Bu çerçevede DOĞAKA İç Kontrol Standartları Eylem Planı çalışmaları devam etmektedir.
Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi

Yenişehir Mah. 74002. Sokak Bina No:3 46100 Dulkadiroğlu Kahramanmaraş

DOĞAKA Destek Hattı

0344 231 14 17