Karatepe Kilimi Coğrafi İşaretli Ürün Olarak Tescillendi

Kadirli ilçemizin Karatepe köyünde Karatepe Kilim Kooperatifi tarafından üretilen tarih mirası Karatepe Kilimleri “Coğrafi İşaretli Ürün” olarak tescillendi.

Tarihi M.Ö. 8. Yüzyıla kadar dayanan Karatepe Kilimi coğrafi işaretli ürün olarak tescillenmiş olup tarihten bugüne taşıdığı mirası koruma altına alınmıştır. Kadirli ilçemizin Karatepe köyünde Karatepe Kilim Kooperatifi tarafından üretilen kilimler dünyanın farklı ülkelerine ulaşarak hem ilimizi hem ülkemizi tanıtmaktadır. Doğal bitkisel kök boyalar ile yapılan iplikler ile kendine has dokuma yöntemi ile dokunan yöresel Karatepe Kilimi artık yöremiz ile özdeşleşmiştir.  Marka değerinin oluşması, coğrafi işaret ile adının resmi olarak da yöremize ait olması ve korunarak gelecek nesillere aktarılması için 02.12.2020 tarihinde Kadirli Ticaret Borsası, coğrafi işaretli ürün tescil başvuru sahibi olarak müracaatı yapılmıştır.  

Karatepe Kilimi’nin günümüze ulaşmasını sağlayan Karatepe Kilim Kooperatifi’nin geçmişten günümüze elinde bulunan veriler ve bilgilerin derlenmesi ile dokuma tekniği farklılıkları, dokumada kullanılan ekipman özellikleri,  kilimlerde kullanılan motifler, kullanılan doğal kök boya özellikleri, renkleri ve elde edilişi gibi özelliklerin tarihi süreç içerisinde yöreye özgü ve yöreden kaynaklı olduğu Ajansımız Osmaniye Yatırım Destek Ofisi desteği ile rapor haline getirilmiştir. Karatepe Kilimi’nin bölgemize ait yöresel ürün olmasına dair işaretler rapor haline getirilerek başvuru dosyasında Türk Patent ve Marka Kurumuna sunulmuş sonrasında inceleme süreçleri ve son olarak da itiraz askı süresinin akabinde Karatepe Kilimi Osmaniye’nin “Osmaniye yer fıstığı” ve “Kadirli turpu”’ ile beraber 3. coğrafi işaretli ürünü olarak tescillenmiştir. 

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 785 nolu Mahreç Coğrafi İşaret Tescil Belgesi ile onaylanan Karatepe Kilimi coğrafi işaret resmi başvuru tarihi olan 02.12.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere tescillendi.

22 Haziran 2021 tarihinde tescil edilen Karatepe Kilimi Coğrafi İşaret Tescil Belgesi, 5 Temmuz 2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip ASAN tarafından; Osmaniye Milletvekili Mücahit DURMUŞOĞLU, Kadirli Ticaret Borsası Başkanı Mehmet BALCILAR ve Karatepe Kilim Kooperatifi Başkanı Yüksel CAFRİ’ye takdim edildi.

Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi

Yenişehir Mah. 74002. Sokak Bina No:3 46100 Dulkadiroğlu Kahramanmaraş

DOĞAKA Destek Hattı

0344 231 14 17