Yayladağı Çilek İşleme Tesisi Protokolü İmzalandı

Hatay Valisi Rahmi Doğan, Yayladağı Belediyesi ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) işbirliği ile Yayladağı ilçemizde kurulması planlanan “Yayladağı Çilek İşleme Tesisi” protokolünü imzaladı.

12 Ekim 2020 Pazartesi günü saat 16.00’da Yayladağı Kaymakamlığı toplantı salonunda, bölgede çilek üreticiliğine talebin artması, istihdamın sağlanması ve bölge ihracatına ilave katkı sağlamak amacıyla imzalanan protokol öncesi konuşan Vali Doğan, “Yayladağı tütün üreticiliği ile meşhur olan bir ilçemiz ama son birkaç yıldır çilek ekimi ile gündeme geldi. Çok da verim alınan bir sektör. Biz de Valilik, Belediye ve Doğu Akdeniz kalkınma ajansı olarak destekleme kararı aldık ve bununla ilgili bir proje geliştirdik. Sayın Milletvekilimiz Ankara’da bu işin takibini yaptı bakanlıktan da onayını çıkarttı ve şimdi onun protokolünü imzalayacağız. Tabi çilek önemli özellikle Yayladağı’na Bayır-Bucak Türkmenlerinin de gelmesiyle birlikte alanda ciddi ekim biçim işlemi başladı. Şu an itibari ile ekilen toplam alan miktarı 3500 dekar.  Çilek ekiminden geçimini sağlayan aile sayısı 400, toplam rekolte sayısı ise 6000 ton. Dekar başına da 3 tonluk bir verim elde ediyoruz. Bunun ailelere ve ilçe ekonomisine katkısı toplam 30 milyon TL. Biz bu rakamları arttırmaya ve bu alanları büyütmeye çalışıyoruz. Bugün yapacağımız protokolle çilek kurutma tesisi kurulacak,  bu işi belediye ve kooperatif ile birlikte yapacağız. 4 milyon TL’lik bir yatırım öngörüyoruz. Bunun 1.5 milyonu ’nu kalkınma ajansı olarak biz, 1 milyon TL'sini Yayladağı Belediyesi verecek geri kalan 1.5 milyon TL’sini de sayın vekilim Ankara’dan takip edecek, Bakanlığımızdan bu kalan kısmı da tamamlamış olacağız. Çileği geçen sene 8 TL’ye sattık bu sene de yine o rakama yakın bir rakamla sattık ve ciddi anlamda da bir ihracat ürünü olarak gündemde. Hatay olarak yaş sebze ve meyve ihracatımız 500 milyon Amerikan Doları civarında. Bu rakamı arttırmak ve ürün çeşitliliğini sağlamak anlamında da çilek yetiştiriciliği iyi bir sektör. Valilik, DOĞAKA, belediye ve tüm yerel aktörler olarak burada bu projeyi destekleyeceğiz. Ben tekrar hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Yayladağı’na ilaveten ihalesini geçen günlerde yapmış olduğumuz bir Kültür Merkezi var, bu Kültür Merkezini de hızlı bir şekilde tamamlayacağız. Yine turizm anlamında Karamağara ile ilgili bir çalışmamız var. DOĞAKA olarak arkadaşlar hazırlıklarını yapıyorlar, bir de Dalış Eğitim Merkezi planlıyoruz. Bunun da çok ciddi meraklıları var biliyorsunuz. Yayladağı’nın bu güzelliklerini Turizme kazandırma anlamında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Ben tekrar hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum, vermiş olduğu destekten dolayı da Belediye Başkanımıza da teşekkürlerimi sunuyorum, hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel konuşmasında, “Burada geçim kaynağı olarak öteden beri çeşitli tarım ürünleri denendi ve bu anlamda yöre ahalisi uzunca yıllar bu tarım ürünlerinden geçimini temin etti. Geçtiğimiz yıllar itibari ile de çilek üretimine başlandı. Yöre halkımıza da bu iş ile ilgili elimizden gelen her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz. Ben huzurlarınızda Sayın Valimize ve Bakanlığımıza bir kez daha çok teşekkür ediyorum.  DOĞAKA’ya da verdikleri destekten ötürü şükranlarımı sunuyorum. İnşallah bundan sonra da bunun gibi yatırımların ilçemize kazandırılması için, kurumlarımızla birlikte elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.” dedi

Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın Konuşmasında, “Değerli Kaymakamımızla beraber çileğin katma değerini nasıl yükseltebiliriz diye düşünüyorduk ve bu kapsamda bir proje hazırladık, sizlerin de destekleriyle şimdi bu projemizi hayata geçiyoruz. Yayladağı’na Projemizin hayırlı olmasını temenni ediyor, başta Sayın Valimiz olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi

İmza törenine Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Hatay Milletvekili Abdülkadir Özel, Vali Yardımcısı Yusuf İzci, Yayladağı Kaymakamı Muhammed Sait Baytok, Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Sayın, Yayladağı Cumhuriyet Başsavcısı Yılmaz Kocatürk ve DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız katıldı.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi

Yenişehir Mah. 74002. Sokak Bina No:3 46100 Dulkadiroğlu Kahramanmaraş

DOĞAKA Destek Hattı

0344 231 14 17